Η κυριότερη αιτία θανάτου στα παιδιά είναι τα ατυχήματα. Τα συχνότερα ατυχήματα στα οποία πεθαίνουν παιδιά είναι τα τροχαία δυστυχήματα.
Δυστυχώς δεν κάνουμε αρκετά για να δώσουμε την αναγκαία προφύλαξη στα παιδιά μας σε περίπτωση δυστυχήματος. Από τα παιδιά που πεθαίνουν σε δυστυχήματα, το 65% δεν ήσαν κατάλληλα τοποθετημένα σε κάθισμα ειδικό για την ηλικία τους ή δεν είχαν πρόσδεση με ζώνη ασφαλείας.
Τα ειδικά καθίσματα που πρέπει να χρησιμοποιούνται, μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου κατά 70% στα βρέφη και κατά 55% σε μεγαλύτερα παιδιά. Τα ειδικά παιδικά καθίσματα που ανυψώνουν το παιδί (booster seats), για παιδιά ηλικίας 4-8 ετών, είναι πιο αποτελεσματικά για την πρόληψη των κακώσεων παρά μόνο η ζώνη ασφαλείας. Για παιδιά ηλικίας 9 ετών και μεγαλύτερα οι ζώνες ασφαλείας μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου κατά 50%. Παρά τα δεδομένα αυτά, οι στατιστικές δείχνουν ότι λιγότερα από 10% των παιδιών ηλικίας 5 έως 8 ετών χρησιμοποιούν τα ειδικά ανυψωτικά καθίσματα ασφάλειας που επιβάλλονται.
Ένα ανησυχητικό πρόβλημα που παρατηρείται είναι το γεγονός ότι πολλά παιδιά αφήνονται να κάθονται στα μπροστινά καθίσματα. Έρευνες έδειξαν ότι 25% των παιδιών κάθονται στο μπροστινό κάθισμα τουλάχιστον για 50% του χρόνου. Επίσης οι στατιστικές δείχνουν ότι 35% των παιδιών ηλικίας 12 ετών ή μικρότερα που σκοτώθηκαν σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, κάθονταν στο μπροστινό κάθισμα.
Ο κίνδυνος για τα παιδιά στο μπροστινό κάθισμα είναι μεγάλος. Σε περίπτωση σύγκρουσης η μπροστινή θέση είναι η πιο επικίνδυνη. Επιπρόσθετα ο αερόσακος που θα ανοίξει στο μπροστινό κάθισμα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές κακώσεις ή να σκοτώσει το παιδί σε περίπτωση ακόμη και ατυχήματος που θα συμβεί σε χαμηλές ταχύτητες.
Παιδιά μικρότερα των 13 ετών πρέπει να κάθονται στα πισινά καθίσματα. Οι στατιστικές δείχνουν ότι σημειώνονται 30% λιγότεροι θανάσιμοι τραυματισμοί σε παιδιά στο πίσω κάθισμα. Να μην ξεχνούμε ότι η τοποθέτηση του παιδιού στο μπροστινό κάθισμα προκαλεί πολύ περισσότερους θανάτους και σοβαρές κακώσεις στο παιδί σε περίπτωση δυστυχήματος. Τα βρέφη που βάζουμε σε ειδικά βρεφικά καθίσματα που κοιτάζουν προς τα πίσω δεν πρέπει ποτέ να τοποθετούνται στο μπροστινό κάθισμα αυτοκινήτων που έχουν αερόσακο.
Τα παιδιά μόλις μεγαλώσουν αρκετά για να μην τοποθετούνται στα βρεφικά καθίσματα, θα πρέπει να χρησιμοποιούν τα ειδικά ανυψωτικά καθίσματα ασφάλειας. Θα πρέπει να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα ειδικά αυτά καθίσματα, μέχρι που η ζώνη ασφάλειας του αυτοκινήτου να εφαρμόζει καλά στους ώμους και στη μέση τους, γεγονός που συνήθως συμβαίνει όταν το ύψος του παιδιού φτάσει το 1 μέτρο και 45 εκατοστά (4 πόδια και 9 ίντσες).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου